Dierenarts, vanuit mijn hart met onbegrensde mogelijkheden en grote dromen

P1030505Mijn liefde voor dieren begon al vroeg, het idee om dierenarts te worden kwam pas later, toen ik met onze eigen hond mee ging naar de dierendokter.

Mijn grootste wens – een katje
Als klein meisje wilde ik graag jonge katjes. Die kreeg ik niet. En dus haalde ik mijn hart op bij de boerderij van mijn opa en oma. En ik zocht de eieren die over het hele erf verspreid lagen. Na veel zeuren – ik was inmiddels tien jaar oud –, zwichtten mijn ouders min of meer. Er kwam geen kat, maar wel een hond: Boris.

Naar de dierenarts met Boris
Mijn onstuimige bruine jachthond maakte dat ik Joop, de plaatselijke dierenarts, leerde kennen. Daar ontstond het idee om dierenarts te worden. Voor de studie diergeneeskunde had ik wiskunde B, natuurkunde en scheikunde nodig. Vakken die mij totaal niet lagen, en waar ik echt voor moest ploeteren. Aan de dierenarts vroeg ik of ik mocht helpen met het spreekuur. Dan kon ik eens voelen of ik echt dierenarts wilde worden.

Ik herinner me de eerste operatie bij de dierenarts nog goed. Ik mocht hem helpen bij de operatie van een zwarte labrador, Senna genaamd. Haar eierstokken en baarmoeder moesten eruit. Joop stond min of meer te wachten op een flauwvallende scholier en was verrast door mijn vragenvuur. “Kun je die darmen die je nu zo opzijlegt gewoon terug stoppen? Waarom bloedt het niet erger?” Het was hem snel duidelijk, en mij ook – een vuur in mijn hart was ontwaakt: dierenarts zou ik worden’. Pech dus voor mij: wiskunde B, natuurkunde en scheikunde bleven in mijn vakkenpakket.

Theorie en praktijk – ideale leerschool
Dit was het begin van jarenlange, wekelijkse bezoekjes aan Joop; bij hem kon ik de kunst van het vak afkijken. Met de hakken over de sloot haalde ik mijn vwo-diploma. Met deze lage cijfers was de kans dat ik met de studie diergeneeskunde mocht beginnen, klein. Ik had geluk, ik werd toch ingeloot. Meteen aan het begin van mijn studie nam ik twee schatten van katten in huis – Dopey en Sam – om me tijdens de lange studie-uren gezelschap te houden. Met een helder doel voor ogen was studeren ineens eenvoudiger en de goede cijfers vlogen me om de oren. Op één vak na haalde ik mijn diploma cum laude.

Werken als dierenarts
In 2001 was het dan zo ver, daar stond ik in de dierenkliniek van Joop. Nu was ik de dierenarts en werkte in zijn praktijk tijdens zijn vakantie. In de jaren die volgden, werden we gelijken. Joop belde mij voor advies, en als ik de draad kwijt hij er met wijze raad. Mijn droom, dierenarts zijn, was werkelijkheid geworden.

Na vijftien jaar werken in de kliniek als dierenarts voelde ik: nu ben ik klaar voor iets anders. Ik had baasjes met raad en daad bijgestaan, dieren de juiste behandeling gegeven; ik had liefde gegeven en liefde ontvangen. Toch was het helpen van dat ene huisdier met zijn lieve baas niet meer voldoende.

Nieuwe grote dromen
Mijn dromen waren veranderd. Mijn grootste wensen nu hebben te maken met welzijn voor alle dieren, en evenwicht op aarde. Daarbij hoort een schoon milieu en een circulaire economie gebaseerd op gelijkwaardigheid. Tijd voor een nieuwe uitdaging dus. Met mijn universitaire opleiding en mijn ervaring kon ik overal aan de slag. Ik werk nu bij Dier&Recht. Een non-profit organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren. Mijn kennis en ervaring als dierenarts zijn zeer waardevol. Ik geef de dieren een menselijke stem waarnaar geluisterd moet worden. Ik bereik meer mensen en help tegelijkertijd meer dieren: daarmee creëer ik hoop voor de toekomst. Ik zet zelf de veranderingen in gang, die in mijn ogen nodig zijn voor een beter welzijn voor dieren.

En dan aan het eind van de dag, zit er natuurlijke een kat op mijn schoot. Hoe groot mijn dromen ook zijn: dat kleine meisje is er nog steeds.

2 gedachten over “Dierenarts, vanuit mijn hart met onbegrensde mogelijkheden en grote dromen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s