Het wonderlijke verhaal van de uilen in Wilnis – Gemeente kapt boom: ransuil is het haasje

Het wonderlijke verhaal van de ransuilen van Wilnis: deel 2. Toch een nest…In Wilnis is eind april ondanks bezorgdheid van omwonenden de boom waar de ransuil al weken woonde gekapt.

De uil trok veel bekijks is de wijk
Sinds enkele weken zat er een ransuil in de voor kap genomineerde boom midden in de woonwijk Veenzijde in Wilnis. Kort na het begin van de lente werd de uil gespot door de omwonenden. Ransuilen gaan ’s nachts op jacht om in de ochtend weer naar hun roestplaats (rustplek) terug te keren. Overdag bewonderden bewoners dit prachtige zeldzame dier.

Overlast door bomen
Eind 2017 werd besloten dat een aantal bomen wegens overlast voor bewoners gekapt moest worden. De bomen werden te groot, ontnamen licht aan huizen of stonden in de weg vanwege andere persoonlijke belangen. In de eerste drie maanden van 2018, voor het broedseizoen van de vogels begon zou het plan uitgevoerd zijn.

Broedseizoen in volle gang
Toen half maart de bomen nog steeds niet gerooid waren, maakte ik de gemeente erop attent dat het broedseizoen in aantocht was. Ik maakte me zorgen omdat vogels zouden nestelen en dan niet meer zichtbaar zijn door de bladeren. Precies in deze periode koos de ransuil een van de voor kap genomineerde bomen uit als roestplaats. De gemeente verweerde zich: als er vogels hinder zouden ondervinden dan zou de kap van de betreffende boom uitgesteld worden. De gemeente stuurde een inspecteur om te kijken, en stelde vast dat er inderdaad een prachtige ransuil in de boom zat.

De kap uitgesteld… ?!
De kap werd inderdaad uitgesteld. En wel met tien dagen, precies tot het tijdstip dat je door de bomen het bos niet meer zag, of met andere woorden: dat je door de bladeren de uil niet meer zag zitten. De gemeente zette het oorspronkelijke plan door en hield geen rekening met de kwetsbare vogel. Ze verschuilden zich achter de uitspraak dat de uil niet gezien was op het moment van de kap. De boom is weg, en daarmee ook de uil.

De ransuil staat op de rode lijst
De ransuil staat al jaren op de rode lijst van zeldzame vogels met de status kwetsbaar. Sinds 1994 is er een afname in de populatie van ransuilen van meer dan 75 procent. Het prooiaanbod voor uilen is in ons land afgenomen door landbouwkundige ontwikkelingen. Het afgenomen aanbod van nestgelegenheid, uilen gebruiken doorgaans oude nesten van andere vogels, speelt ook een rol. Om de populatie te vergroten is er een advies opgesteld voor het een natuurvriendelijk inrichten van de leefomgeving van uilen. Waar nestgelegenheid ontbreekt, kunnen kunstnesten geplaatst worden.

Gemiste kans: kunstnest plaatsen
De kap van de boom had tot in het najaar uitgesteld kunnen worden en de gemeente had een kunstnest in de boom kunnen plaatsen, om de ransuil een handje te helpen. Maar nee, de gemeente kapt de boom en de uil is het haasje. Op dit moment zwerft de uil door de wijk op zoek naar een nieuwe roestplek… Wordt vervolgd

3 gedachten over “Het wonderlijke verhaal van de uilen in Wilnis – Gemeente kapt boom: ransuil is het haasje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s