Geef de bijen een steuntje in de rug

Help de bijen met een bijenhotel
De bijen hebben het zwaar en daarom plant ik onder andere zonnebloemen, lavendel en bieslook in de tuin zodat er in meerdere seizoenen bloemen bloeien. Landbouwgiffen zijn de grootste veroorzakers voor het dalende aantal bijen. Gelukkig zijn een aantal landbouwgiffen sinds april dit 2018 verboden.

Een bijenhotel maken is niet moeilijk
Dit jaar besloot ik een bijenhotel te maken. Een leuke klus − je kunt het zo klein of zo groot maken als je wilt. Als je niet zo creatief bent, kun je zelfs een leeg conservenblik vullen met bamboestokjes. Zo simpel kan het zijn! Vijl wel altijd scherpe randjes weg. Bijen beschadigen anders hun vleugels. Klik hier maar eens voor ideeën om zelf een bijenhotel te maken.

Materiaal verzamelen
Eerst verzamelde ik in de natuur het nodige materiaal. In het speelwoud, een speeltuin hier om de hoek, vond ik oude dode takken. Langs de waterkant knipte ik oud riet af. Alles ging in mijn fietsmand. Zo fietste ik met al mijn vondsten door het dorp. In onze woonwijk zag ik een container met afval staan. Ideaal! Deze mensen waren hun huis aan het verbouwen en gooiden resten hout en laminaat weg; ze vonden het prima als ik het meenam. Zo werd een stukje afval een chique hotel. In onze tuin hebben we bamboe staan. De oudste stengels zijn hol en ideaal te gebruiken als nestplekjes, net zoals het oude riet.

Aan de slag
Ik ben niet gestructureerd, en dus zonder plan aan de slag gegaan. Eerst heb ik het gevonden hout op maat gezaagd, en met lijm en spijkers alles ‘ongeveer’ in elkaar gezet. Zo ontstond een raamwerk met drie vakjes − ofwel hotelkamers. Met een stukje laminaat, en daarop oude boomschors (van de in april gekapte uilenboom ☹) maakte ik een mooi waterdicht dak. Het laminaat was ook prima om de achterkant van het hotel dicht te timmeren. Goed genoeg voor mij. Houd je van precies, en wil je een plan − kijk dan eens op deze site, hier staan genoeg ideeën en aanwijzingen.

Het grootste werk was het wegvijlen van de scherpe randjes van de op maat gezaagde stukjes bamboe en stukjes riet. Als het uiteinde open was, vulde ik dit op met een dotje katoenen watten. Het moeilijkst vond ik het boren van de gaten (nestgangen) in de dode takken. Hiervoor heb ik wat hulp gekregen van mijn man. Mijn hotel is het resultaat van twee dagen knutselen.

Wat kun jij doen om de bij te helpen?

  • Zet een bakje water in je tuin; zorg dat er wat knikkers of stenen in liggen zodat de bijen daarop kunnen staan als ze drinken.
  • Zaai volop verschillende bloemen in je tuin: zo hebben de bijen van het voorjaar tot laat in het najaar bloemen om nectar uit te halen.
  • Zet een bijenhotel in je tuin: dan help je de bij met de voortplanting.
  • Gebruik geen giftige stoffen om onkruid te verdelgen: deze giffen zijn de grootste reden dat de bijenstand steeds verder daalt.

Meer tips vind je hier. Ik wens je veel plezier met het maken van je eigen bijenhotel. Laat me eens zien hoe het geworden is!

4 gedachten over “Geef de bijen een steuntje in de rug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s