Yoga: voelen, ademen, verbinding

Yoga in de natuurInademen en de frisse lucht opsnuiven, mijn voeten voelen op de aarde, ogen dicht en mijn lijf voelen, de wind horen ruisen door de boomtakken: allemaal dingen die in me opkomen als ik aan yoga denk. Bij het woord alleen al merk ik dat mijn schouders zich ontspannen, dat ik ze laat zakken…

Mijn eerste zonnegroet
Ik kwam voor het eerst in aanraking met yoga toen ik een aantal jaren geleden een week aan zee was, op vakantie met mijn dochtertje. Mijn vriendinnen kwamen om beurten een paar dagen langs. Het werd een gezellige tijd.

Als laatste kwam Erna ons opzoeken. Zij liet me voelen hoe het is om in je lijf aanwezig te zijn, en niet de hele tijd alleen maar in je hoofd. Onze dochters, toen net twee en drie jaar oud, moesten af en toe nog een uurtje slapen. Dat waren de momenten dat ik mijn eerste zonnegroeten deed, met blote voeten in het gras: rek je uit, adem in – bovenlijf omlaag, adem uit – grote stap naar achteren en handen op de grond, adem in – andere voet erbij, adem uit. Ik volgde heel precies de aanwijzingen van Erna… en begon weer te voelen.

Ik was vergeten wie ik was
In het begin voelde het vreemd om zo bewust te bewegen en zo bewust in en uit te ademen. Tijdens de lessen die ik vanaf toen volgde, stroomden bij de ontspanningsoefening aan het eind van de les steeds de tranen over mijn wangen. In dat moment van totale rust en stilte kwamen allerlei onverwerkte gebeurtenissen naar boven. De emoties zochten zich een weg naar buiten. Jarenlang was ik te druk geweest met de buitenwereld; met wat anderen van mij zouden kunnen vinden; met rennen, vliegen en hollen. Ik was vergeten mezelf te zijn.

Yoga is deel van m’n leven
Nu, ruim acht jaar later, is yoga een vanzelfsprekend deel van mijn leven. Als ik niet minstens één keer per week aandacht besteed aan mijn lijf, gaat alle spanning erin vastzitten. Mijn spieren en gewrichten worden pijnlijk, en ik word letterlijk stijf. Yoga betekent voor mij: even pas op de plaats maken. Spanningen opsporen en loslaten, om daarna weer verder te gaan – soms ineens een heel andere kant uit, doordat ik in ontspannen toestand andere beslissingen neem.

Verbinding
Het belangrijkste dat yoga me gebracht heeft, is het gevoel van verbinding. Ik voel me verbonden met mezelf en met het leven om me heen. Daardoor leef ik veel meer in het hier en nu (daarover vertel ik een andere keer meer). Het mag in elk geval duidelijk zijn dat ik yoga niet meer wil missen in mijn leven!

3 gedachten over “Yoga: voelen, ademen, verbinding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s