Speurtocht voor een schone natuur!

world-clean-up-day een betere wereld begint bij de jeugd

Mijn dochter en haar vriendin zijn gek op speurtochten. Wij ouders zetten om beurten een tocht uit. Hoe ouder de meiden werden, hoe verder ze zonder ons van huis mochten. Een van de speurtochten gebruikte ik om de wijk, de speeltuintjes en de trapveldjes eens opgeruimd te krijgen: fijn voor ons bewoners, goed voor de natuur en vooral een goede les in bewustwording van plasticvervuiling.

Bingokaarten afvinken
Ik fietste de tocht eerst uit, zette met stoepkrijt pijlen en schreef er extra opdrachten bij. Zo kwamen de meiden ook langs de slootjes van het voetbalveld; daar drijft helaas veel troep, en de kikkers en vissen hebben er echt last van.

Ze kregen allebei een zak mee en een speciale bingokaart. Op de bingokaart stonden allerlei artikelen die in de natuur achtergelaten worden zoals een blikje, een rietje, een dop, een plastic flesje, een ballon. Als ze iets vonden dat op de kaart stond mochten ze een vinkje zetten.

Het afval scheiden
De dames kwamen terug met een goed gevulde tassen. Ze hadden alles op de kaarten afgevinkt en bovendien waren ze gaan turven als ze iets tegenkwamen wat al in de zak zat. Goed gedaan, meiden! Ik ben daarna alles gaan scheiden: de doppen apart voor KNGF Geleidehonden; plastic en blik bij het pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken), en de overige troep bij het restafval.

World Cleanup Day
Wil jij ook zo’n speurtocht organiseren voor je koters? Tegenwoordig heet het #Zwerfie Bingo en kun je de bingokaart gewoon downloaden van internet. Vijftien september is het weer World Cleanup Day. Een goed moment om je kinderen eropuit te sturen met zo’n hippe bingokaart!

3 gedachten over “Speurtocht voor een schone natuur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s