De zonnebloem

De zonnebloem en ik in Wilnis.pngJe ziet ze nog volop in bloei staan, zonnebloemen. Ook al is de herfst in volle gang. In mijn voortuin heb ik net de uitgebloeide bloemen geoogst om ze te drogen. De zaadjes voer in de winter aan de vogels en natuurlijk bewaar ik er een hoop om volgend jaar te zaaien. Bovendien vind ik het leuk om zonnebloemzaadjes cadeau te doen.

Zonnebloemen in de gemeentetuin
Dit jaar heb ik − heel rebels − zonnebloemen gezaaid in mijn wijk, om de bijen een extra steuntje in de rug te geven. Langs schuurtjes en hekken stopte ik zaadjes in de grond. Er wandelde een bekende met haar hond langs en zag me in de aarde wroeten. Ze vond het een leuk initiatief, zij wilde ook wel zonnebloemen in haar tuin. Ik heb haar alle zaadjes die ik bij me had gegeven en ben thuis nieuwe gaan halen voor in de gemeentetuin.

Enkele weken later zag ik de eerste groene stengeltjes uit de grond tevoorschijn komen. Ik wandelde dagelijks langs de zaaiplekken met mijn hond Bindi en kon het groeiproces goed volgen. Op een dag waren − tot mijn verbazing en verdriet – de bloemen verdwenen. Waarschijnlijk hadden de gemeentewerkers de beginnende zonnebloemen voor onkruid aangezien en ze allemaal ‘netjes’ weg geschoffeld. Een schrale troost: er was één bloem over het hoofd gezien…

De vergeten bloem
Toen Bindi eind juni overleed, veranderde mijn dagelijkse patroon: ik wandelde niet meer langs de plek waar de zonnebloem stond, en vergat die ene bloem… Eind augustus kwam ik de oude dame tegen die ik de zonnebloemzaadjes had gegeven: ‘Kelly, wat is je zonnebloem prachtig geworden! Het is de grootste bloem die ík ooit heb gezien’, vertelde ze.

Nieuwsgierig ging ik die avond vlak voor zonsondergang op pad, en ja hoor: de zonnebloem was inmiddels minstens vier meter hoog, de steel was dikker dan mijn enkel en de bloem had een doorsnee van wel dertig centimeter. Ik werd warm van binnen en ik moest slikken: zo’n mooie  bloem!

Verrassingen
Ik loop er nu weer regelmatig langs en de reuzezonnebloem blijft me verrassen. Toen de grote bloem uitgebloeid was, groeide er in de kroon een cirkel van bloemen. Het leek wel een gevulde vaas. Nu zijn ook deze bloemen uitgebloeid, vervolgens ontstonden er langs de stengel van beneden naar boven overal kleinere zonnebloemen die nu allemaal bloeien. Mijn missie is zeker geslaagd. De bijen kunnen nog steeds volop nectar uit deze bloemen halen.

9 gedachten over “De zonnebloem

  1. Wat een leuk verhaal over de zonnebloemen. Ga ik volgend jaar ook proberen in de buurt. Dit jaar stond mijn tuin vol met zonnebloemen. 6 laat ik drogen voor de vogels in de winter. De laatste 2 worden nu door de koolmeesjes opgegeten. Genieten dus in de tuin in het bajaarszonnetje met Sl die vogels in de tuin. Dank je wel Kelly, voor de tip!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s