Lekker bomen over bomen

Bijzondere beuk en herfstbladerenWat houd ik van bomen! Of het nu de bomen naast mijn huis zijn, die in de Vogezen, of die waarover ik onlangs een boek las…

De bomen naast mijn huis
Om mijn huis staan enorme Amerikaanse haagbeuken en essen. Het hele jaar door geniet ik van deze  reuzen. In het voorjaar bouwen vogels hun nesten erin. Er zitten dan Vlaamse gaaien, duiven, eksters, kauwen, en afgelopen lente huisden er zelfs ransuilen met hun jongen.

In de zomer geven de bomen schaduw en verdrijven ze de hitte. Vogels spelen er spelletjes met elkaar. Vanuit mijn tuinstoel zie ik dan koolmeesjes, pimpelmeesjes, roodborstjes en musjes: ze vliegen achter elkaar aan − van boom naar boom en van tak naar tak. Als het waait, zoals nu, hoor ik de wind door de bladeren ruisen; een heerlijk geluid, dat ook de herrie van de overkomende vliegtuigen maskeert.

In de herfst geven de haagbeuken een kleurenpracht aan blaadjes. Als die van de takken zijn gewaaid, stamp ik erdoorheen. Het kraken van de droge blaadjes onder mijn voeten vind ik een feest. Voor de deur stapelt zich door de wind dan een berg bladeren. Niets is leuker dan die zo hoog mogelijk te maken, en mezelf er dan pardoes in te laten vallen. Het maken van smileys van de afgevallen bladeren levert steevast een glimlach op van de postbode 😊. Ik denk niet dat ik ooit te oud word om met herfstbladeren te spelen!

Als het dan winter is en er ligt een laag sneeuw op de kale takken, zijn de bomen ronduit sprookjesachtig. Wat houd ik van die bomen…

Maar er zijn meer mooie bomen!
In Frankrijk, in de Vogezen, zag ik een heel bijzondere boom in het bos waar we kampeerden. Toevallig (of toch niet zo toevallig?) was het ook een beuk. Deze beuk had vijf stammen die onder in de boom met elkaar verbonden waren. Dat was ook anderen opgevallen, want er stond een bord bij: hêtre a cinq troncs espéce a protegé: “beuk met vijf stammen, beschermd gebied”.

Het verborgen leven van bomen
Onlangs las ik het boek Het verborgen leven van bomen, geschreven door Peter Wohlleben. Een echte aanrader voor wie meer wil weten over bomen! De schrijver is al meer dan dertig jaar boswachter van de oerbossen in de Eiffel. Hij beschrijft hoe bomen onder de grond met elkaar in verbinding staan; hoe ze met elkaar communiceren en voor elkaar zorgen, elkaar ook nodig hebben. In zijn boek verwijst hij naar wetenschappelijk onderzoek dat de informatie onderbouwt. Bomen blijken gevoel te hebben, en een geheugen…

Dat bomen belangrijk zijn voor de gezondheid van de aarde, wist ik al. Maar dit boek heeft me heel veel meer geleerd over bomen.

Ook nieuwsgierig geworden?
Zoek eens een bijzondere boom op in Nederland en wroet in de geschiedenis ervan. Kijk eens op deze website naar mooie bomen en stem op jouw favoriet! Of blijf dichtbij huis, en zoek in je eigen buurt naar mooie bomen om je heen. Misschien vind je het leuk om het boek Het verborgen leven van bomen te lezen. Maar wees gewaarschuwd! Na het lezen daarvan doet het kappen van een boom bijna letterlijk pijn… in je hart!

5 gedachten over “Lekker bomen over bomen

  1. Wat leuk! Niet alleen de benedenbuurvrouw verraste mij, er zijn er nog meer die van bomen genieten. Leuk blog.
    Het boek van Peter Wohlleben is prachtig. Ik ken nog een hoopvol boek dat de moeite waard is. Een roman.
    ‘De man die bomen plantte’ van Jean Giono.
    Dankjewel Kelly.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s