Mobiele telefoons en de natuur

Verwoesting van woud door smartphonesEen mobiele telefoon: wie heeft er geen?! Zelf heb ik sinds eind 2014 een smartphone. Dat was het jaar dat ik geen batterij meer kon kopen voor mijn Nokia 6230i, waar ik al een jaar of acht plezier van had. Ik wil het graag met je hebben over de invloed van smartphones op het milieu.

Honderd telefoons per persoon per jaar!
Ik las in een rapport van Greenpeace dat er de afgelopen tien jaar zeven biljoen smartphones geproduceerd zijn. Om je een indruk te geven: er zijn ruim zeven miljard mensen op aarde. Dat betekent dat er voor elke persoon duizend van deze telefoons beschikbaar waren de afgelopen tien jaar. Honderd telefoons per aardbewoner per jaar dus… Wat een waanzin!

Natuur wordt vernietigd voor productie van smartphones
Om een smartphone te produceren, zijn grondstoffen nodig. Voor de winning ervan worden grote delen van de wereld ontbost, waardoor er diersoorten uitsterven. Een goed voorbeeld is het winnen van de erts coltan, een onmisbare grondstof voor mobiele telefoons. Coltan is bijna uitsluitend te vinden in Congo. De populatie gorilla’s in Congo nam in tien jaar tijd af van achttienduizend naar minder dan vierduizend dieren… Met dank aan de verwoesting van het regenwoud, waar de dieren leven.

De productie van mobiele telefoons levert bovendien veel chemisch afval op en kost ongelofelijk veel energie. Voor de productie van de zeven biljoen telefoons was net zoveel energie nodig als de hele bevolking van India verbruikt in een jaar!

Smartphones gaan meestal maar twee jaar mee…
Het huidige ontwerp van mobiele telefoons maakt dat hergebruik van onderdelen moeilijk is. De onderdelen zijn nauwelijks van elkaar te scheiden. Helaas kan een versleten batterij vaak niet vervangen worden en wordt de software van ‘oudere’ modellen telefoons niet ondersteund, waardoor je dan gedwongen wordt een nieuwe aan te schaffen. Bovendien krijgen − lees ‘kopen’ − gebruikers bij het afsluiten van een nieuw abonnement vaak een nieuw toestel. Oude toestellen belanden in een lade en worden zelden hergebruikt of gerepareerd.

Een mobiele telefoon gaat in de meeste gevallen maar twee jaar mee door al deze slimme trucks. Dat is goed voor de inkomsten van de betrokken bedrijven, maar heel slecht voor het milieu.

Tips voor duurzamer mobiel bellen
Wat kun je zelf doen om het milieu te helpen? Gebruik een beschermlaag voor je scherm tegen het barsten daarvan; laad je batterij slim op voor een langere levensduur; kies een telefoon waarvan de batterij vervangen kan worden; kijk op rankabrand.nl welke telefoons duurzaam geproduceerd zijn; is je telefoon dan toch aan vervanging toe, lever hem in voor hergebruik! Wil je iets exta’s betekenen? Start dan je eigen inzamelactie – voor een door jou gekozen goed doel!

Helaas begint ook mijn ‘stokoude’ (tja…) mobieltje kuren te krijgen omdat er geen updates meer voor gemaakt worden. Ik heb besloten de niet-te-updaten apps maar niet meer te gebruiken. Bellen en appen lukt nog prima, dus voorlopig heb ík geen nieuwe telefoon nodig.

5 gedachten over “Mobiele telefoons en de natuur

  1. En hoe is dat nu? Heb je uiteindelijk toch een nieuwe moeten kopen? Ik heb voor het eerst een abonnement gehad en nu dat bijna eindigt denk ik erover een Fairphone te kopen. Qua geheugen (waar ik nu het meest tegenaan loop) kan ik dan weer even vooruit. En ook al gaat hij misschien nog niet echt langer mee, het productieproces is wel een stuk bewuster.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s