Zonnepanelen op ons dak

Zonnepanelen op het dak met de helden van Groenpand.jpgSchone energie opwekken om zelf te gebruiken. Vandaag is het zover: we krijgen zonnepanelen! De helden van Groenpand staan inmiddels op het dak en leggen er achttien panelen. Onze bijdrage aan een schonere aarde: een betere wereld begint immers bij jezelf.

Zonnepanelen op daken: doen!
Overal in Nederland komen steeds meer zonnepanelen op daken. Ik zie zonnepanelen op huizen, scholen, zwembaden, bedrijfspanden en boerderijen: daar ben ik blij mee. Daken zijn er nu eenmaal, en daken benutten voor een extra doel is niet meer dan logisch.

Zonneweiden: niet per definitie een goed idee
Een minder goede ontwikkeling vind ik het concept zonneweide. Mensen claimen elk stukje land op aarde om het naar goeddunken te gebruiken. Weilanden en braakliggende terreinen worden volgeplemt met zonnepanelen, om schone energie op te wekken: maar is deze energie wel zo schoon? Deze stukken grond zouden veel meer bijdragen aan een betere wereld als de natuur er zijn gang kon gaan. Als er ruimte zou zijn voor bijen, vlinders, weidevogels en voor andere diersoorten. Insecten en bijen zijn de basis voor alle leven op aarde. Daar moeten we zuiniger mee omgaan. Zonneweiden zouden alleen aangelegd moeten worden als daarbij ook de biodiversiteit vergroot wordt!

Zonnepanelen op het dak is nog niet genoeg
De panelen liggen inmiddels al weer twee weken op ons dak. Tot nu toe leverden ze ruim 61 kWh uur op. Dat is de energie die we in ruim vijf dagen verbruiken. Helaas wekken onze zonnepanelen niet genoeg energie op voor ons eigen verbruik. We hebben daarom gekeken hoe we zuiniger met energie om kunnen gaan. Bij goed weer hang ik de was buiten te drogen − bijkomend voordeel is, dat het beddengoed dan heerlijk fris ruikt. We hebben nu een energiezuinige droger aangeschaft. Uiteraard staat onze tv nooit op stand-by. Inmiddels hebben we alle lampen in huis vervangen door energiezuinige ledlampen. In de avond schakelen alle apparaten automatisch uit.

Energie besparen: deel je tips!
Door het verbeteren van de kleine dingen in en om ons huis, dragen wij bij aan een betere toekomst. Aan jullie de vraag: wat kunnen we doen om nog zuiniger met energie om te gaan? Alle ideeën zijn welkom!

6 gedachten over “Zonnepanelen op ons dak

  1. Leuke artikelen. Ben het er helemaal mee eens. Een tip om energie te besparen die ik laatst zelf ‘ontdekte’: de ontvangers van de ‘op afstand bedienbare stopcontacten’ worden een beetje warm, merkte ik toen ik ze eruit haalde voor een herindeling van de kamer. Dat betekent dus dat ze energie verprutsen. Het is heel makkelijk, op een afstandbediening knopje indrukken waardoor lampje aan gaat maar het kost dus continu stroom. Ik heb ze eruit gehaald en we bedienen nu weer gewoon de schakelaar in het snoertje.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s