Ik ben een kind van moeder Aarde…

Een zijn met  moeder aarde.jpgMet de klimaatcrisis waarin we ons op dit moment bevinden en de coronacrisis in volle gang, denk ik aan het boek Kinderen van Moeder Aarde, in 1985 geschreven door Thea Beckman. Zij had een helder inzicht in de toekomst van de aarde…

Thema’s van het boek Kinderen van Moeder Aarde
Ik las dit boek toen ik een jaar of twaalf was, en sindsdien houden de thema’s ervan me bezig. De ongecontroleerde bevolkingsgroei (de grootste oorzaak van alle problemen op de aarde); de manier waarop wij met dieren omgaan (we gebruiken ze, en beschouwen ze niet als levende wezens met een eigen waarde); het feit dat we alles pakken wat we hebben willen, zonder rekening te houden met de natuur (overproductie en wegwerpcultuur).

De ondergang van de aarde
Thea Beckman beschrijft de ondergang van de aarde. Een derde wereldoorlog is hiervan de oorzaak, maar dat had net zo goed een pandemie als corona kunnen zijn. Eeuwen na de wereldoorlog krabbelt de mensheid weer op. Overlevenden in Groenland – Thule genaamd − leven in een vredige cultuur, waar de basis van alle leefregels evenwicht is. Voor elke boom die gebruikt wordt, wordt direct een nieuwe geplant; dieren die gegeten worden, zijn oud en hebben hun leven geleid; iedere bewoner van Thule heeft recht op alles − onderwijs, een huis, eten. Alles wordt gedeeld. De hele leefomgeving is groen, en geen levend wezen wordt bestreden.
In Europa ontstaat een cultuur die vergelijkbaar is met die van ons: het Badense Rijk. Er is geen gelijkheid, er is geen evenwicht. Er wordt gestreefd naar rijkdom voor enkelen, en daarvoor worden oorlogen gevoerd en wordt de bodem vernield en uitgeput. De economie in het Badense Rijk is, net als in onze westerse wereld, gebaseerd op groei.
Als er in het Badense rijk – dat overbevolkt is geraakt een tekort dreigt aan álles, komen deze twee tegengestelde culturen met elkaar in conflict.

Nog even en het is zover: onze huidige wereld zal zijn zoals het Badense Rijk uit het boek van Thea Beckman…

Wetenschappers wisten het al lang
Al in 1992 schreven 1500 wetenschappers een open brief waarin zij iedereen waarschuwden voor de grote problemen die ons te wachten stonden. In een tweede brief vijfentwintig jaar later (in 2017) maken ze de balans op.

De toekomst van de aarde − en dus van de mensheid − zoals die er nu uitziet, is ronduit slecht. De aarde raakt volledig uitgeput. Uit onderzoeken blijkt dat de diversiteit van de hogere diersoorten met zestig procent is afgenomen in minder dan veertig jaar! Maar over de achteruitgang van bijvoorbeeld insecten, die aan de basis staan van alle leven op aarde, is veel minder bekend.

We kunnen ons niet langer verschuilen
Er is veel nodig om het tij nog te kunnen keren. Jazeker: er zijn stappen nodig van de regeringen van alle landen op aarde. Maar eerst en vooral zal elk individu zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Nú! Als we onze kinderen en kleinkinderen een leven willen geven op aarde – een écht leven, dat fijn is om geleefd te worden – moeten we onmiddellijk een omslag maken. We kunnen ons niet langer verschuilen achter anderen.

Eenvoudige oplossingen
Thea Beckman beschreef eenvoudige oplossingen: voor elke boom die je nodig hebt, plant je meteen een nieuwe. Voor vervoer gebruik je geen vervuilende machines. Als je een dier eet, dan heeft dat dier eerst zijn leven geleid. Als je te veel hebt van iets, geef je het weg; wat je tekortkomt, krijg je van een ander. Je neemt niet meer dan je nodig hebt, en berokkent de aarde – met alles wat er leeft en groeit – geen schade.

Hoe ben je een kind van moeder Aarde?
Praktisch gezien betekent dit dat je zoveel mogelijk groen in je tuin plant; dat je, wanneer mogelijk, loopt, fietst of het openbaar vervoer neemt; dat je zo min mogelijk dierlijke producten; dat je niet per se het nieuwste van het nieuwste wilt hebben, maar eerst opgebruikt wat je al hebt; dat je uitgaat van hergebruik − door bijvoorbeeld iets te kopen in de kringloopwinkel, of door overtollige spullen daarheen te brengen; dat je voedsel en kleding deelt, zodat ook een ander niets tekortkomt; dat je producten koopt die eerlijk geproduceerd zijn voor mens – dier én milieu. Dat je uitzoekt of een product de aarde schade heeft toegebracht, en als dit het geval is, dat je aan de rest van de wereld laat weten waarom je het niet wil hebben!
Eigenlijk is het zo moeilijk niet.

Laten we kinderen van moeder Aarde zijn!

4 gedachten over “Ik ben een kind van moeder Aarde…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s