Het vuurwerk van de natuur!

Vuurwerk in de natuur

Als om twaalf uur het nieuwe jaar begint en het vuurwerk losbarst, dan geeft mij dat altijd een dubbel gevoel. Het vuurwerk ziet er misschien prachtig uit, voor de natuur en de dieren is het dat allerminst.

Vuurwerk is slecht voor de dieren
Het geknal begint al dagen voor oudjaar. Behalve onze huisdieren brengt het ook dieren in de natuur van slag. Ze schrikken ervan, en sommige huisdieren zijn ronduit panisch. Uit metingen blijkt dat weidevogels massaal opvliegen om middernacht als het vuurwerk losbarst.

Vuurwerk is slecht voor het milieu
De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof veertig keer zo hoog als normaal. Het inademen ervan is schadelijk voor de gezondheid. Het fijnstof daalt uiteindelijk neer op de aarde en geeft bodem- en watervervuiling. Boosdoeners zijn de zware metalen in vuurwerk: zoals barium, antimoon en strontium.

Vuurwerk geeft een enorme bende
Het vuurwerk dat op straat belandt, wordt doorgaans nog wel opgeruimd. Het vuurwerk dat op grasveldjes, in de berm en in de natuur terecht komt, is maanden na dato nog terug te vinden. De plastic kapjes en hulsjes van het vuurwerk liggen daar tot ze fijngemalen worden door een grasmaaier.

Vuurwerk − niet zo’n mooi begin
Tel alle nadelen van het vuurwerk bij elkaar op: al met al niet zo’n mooi begin van het nieuwe jaar dus… De komende weken ruim ik om deze reden veel natuurgebieden zo goed mogelijk op. Er zit altijd wel een tasje in mijn zak om de resten in te verzamelen.

De zonsondergang als vuurwerk
Ondertussen geniet ik graag van de onverwachte schoonheid van een zonsondergang. Voor mij is dát pas echt ‘vuurwerk’. De lucht wisselt steeds van kleur, terwijl de duisternis invalt en me omringt. En ik hoeft er niets voor te vervuilen; ik hoef er niets voor op te ruimen en geen dier schrikt ervan! Het enige wat ik hoef te doen is even stilstaan en mijn hart openstellen…

Op naar een jaar met fantastische zonsondergangen!

4 gedachten over “Het vuurwerk van de natuur!

  1. Prachtig! Als je in je intro ‘dat het’ even vervangt door ‘het dat’, is-ie puntgaaf! Heel inspirerend….

    Liefs, Nanne

    Like

  2. Vuurwerk, ik heb het nooit helemaal begrepen. Best mooi zo’n siervuurwerk op éën plek in dorp of stad. Maar dat mensen hun hele vakantiegeld ( salaris) de lucht in schieten en daarmee onze lucht en dat van dieren vervuilen is mij een raadsel. MOOI STUK! Ga zo door. TOP.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s