Bloemenwei voor de bij

De toekomstige bloemenwei
De toekomstige bloemenweide

Overal lees je het: de biodiversiteit neemt af en met name de bij heeft het moeilijk. Zonder bijen is er op aarde geen leven mogelijk. Dat zijn zorgelijke berichten. Hoe kunnen we met (kleine) veranderingen in onze eigen leefomgeving het leven voor de bij verbeteren? Wat kan ík nú doen…

‘Groen aan de buurt’
Op internet las ik over groen aan de buurt, een initiatief waarmee de provincie Utrecht bewoners stimuleert om hun eigen leefomgeving groener te maken. Je kunt bij de provincie subsidie aanvragen om het idee dat je hebt, te bekostigen.

Een bloemenweide in mijn woonwijk
In het dorp waar ik woon, zijn veel grasveldjes. Grasveldjes langs sloten. Kinderen voetballen er niet, omdat ze dan voortdurend de bal uit het water moeten vissen. Zo’n grasveldje is een ideale plek om veel bloemen te zaaien. Ik besloot subsidie aan te vragen voor een bloemenweide.

Draagvlak en toestemming
Voorwaarde om subsidie te krijgen was draagvlak onder de bewoners. Ik ging direct aan de slag, de deuren langs om de buren te vragen wat ze van het idee vonden. Iedereen was enthousiast! Toen stap twee: toestemming vragen aan de gemeente. Binnen tien dagen kreeg ik al groen licht: ‘Wat een leuk idee, ga maar aan de slag. Laat ons alleen even weten hoe en wat, dan kunnen we ons maaibeleid erop aanpassen.’

Wat een pech
De volgende stap: een financieel plan opstellen. Ook dat was een voorwaarde om subsidie aan te kunnen vragen. Bloemenzaad voor zo’n groot stuk grond perceel bleek nog niet zo goedkoop, en het frezen van een stuk grond kost ook geld. Helaas, toen ik twee weken later alle informatie bij elkaar had, was het niet meer mogelijk een aanvraag in te dienen. Er waren in korte tijd zoveel aanvragen gedaan, dat de termijn voor het indienen zes weken vroeger dan gepland was gesloten. Wat een pech…

‘Kom, we delen de kosten’
Geschikt bloemenzaad is behoorlijk prijzig. Mijn vriendin Sandra zei direct: ‘Kom Kelly, we delen de kosten, ik bestel het meteen.’ Zij heeft veel kennis over zaden. Ze weet welke zaden en mengsels je moet kiezen om ervoor te zorgen dat de bloemen zichzelf uitzaaien en een jaar later weer terugkomen. Om de kosten een beetje te verdelen vroeg ik iedereen in de buurt om een kleine bijdrage.

De gemeente schiet te hulp
Toen het probleem van het zaad opgelost was, besloot ik om ook de gemeente om hulp te vragen. Ze waren immers meteen enthousiast geweest over het idee. Geloof het of niet, een dag later had ik een dikke vette oké in mijn mailbox zitten − met contactgegevens van de opzichter! Een uur later liep ik al met de groenbeheerder naar de toekomstige bloemenweide om de freeswerkzaamheden door te spreken. Hij gaf me toestemming voor twee keer zoveel grond als ik zelf in gedachten had! Geweldig!

Zaaidag
Het was een prachtige en regenachtige dag. De zwarte, vruchtbare aarde lachte ons toe. Het was zaaidag! De buren waren gekomen en gezamenlijk zetten we paaltjes om het vanmorgen gefreesde stuk grond. Het zaad had ik op aanwijzing van Sandra gemengd met zand, zodat er niet te veel op één plek terecht zou komen. Samen strooiden we het uit. Over een uurtje gaat het regenen, dat  zorgt ervoor dat het ontkiemen meteen kan beginnen.

Laat de bloemetjes en de bijtjes maar komen!
De bloemenweide is ingezaaid

11 gedachten over “Bloemenwei voor de bij

  1. Hallo Kelly, ik heb je vanmiddag ( met Joep, de hond) ontmoet en foto’s gemaakt. (Hopelijk zijn deze gelukt:}
    Erg leuk en goed initiatief. Ik ga je volgen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s