Gordijnen- of kledingindustrie… Eén pot nat!

Duurzame gordijnen het kan wel

Onze gordijnen waren aan vervanging toe. In het gordijnenatelier in de buurt ging ik op zoek naar een mooie stof. Ik vond een prachtig aardekleurig linnen. Aan de eigenaresse stelde ik de vraag: ‘Waar komt deze stof vandaan?’

Waarom de vraag: waar komt deze stof vandaan?
Ze vroeg waarom ik dat wilde weten. Ik vertelde haar over de serie Genaaid, die gaat over de kledingindustrie. De serie maakt afschuwelijk duidelijk hoe slecht kledingproductie is: slecht voor mensen, slecht voor dieren, slecht voor onze planeet… Uit de serie blijkt dat de kledingindustrie de meest milieuvervuilende sector op aarde is.

De serie Genaaid in een notendop
Om kleding te maken is katoen nodig. Voor katoenproductie worden bestrijdingsmiddelen ingezet die nuttige insecten doden en in het milieu belanden. Voor het kleuren van de katoen worden gevaarlijke chemische stoffen gebruikt, en die worden zó in de rivier geloosd. In dat water leeft niet veel meer… Maar met datzelfde water worden wel weer akkers besproeid, en er wordt drinkwater van gemaakt. Bovendien worden veel mensen die in de kledingindustrie werken – onder wie zelfs kinderen − uitgebuit. Ze werken tegen lage lonen in gevaarlijke en zeer ongezonde omstandigheden.

De tranen liepen me regelmatig over de wangen tijdens het kijken naar deze serie. Ik kan geen kleding meer kopen afkomstig uit deze industrie. Nu ik weet hoe ’t écht zit, moet ik op zoek naar alternatieven. Maar dat geldt net zo goed voor gordijnen!

Producent van de gordijnen ter plekke gebeld
Liesbeth, de eigenaresse, belde ter plekke naar de leverancier van de door mij uitgezochte stof. Ze hadden niet meteen een antwoord op deze vraag en gingen op onderzoek uit, ze zouden erop terugkomen. Een paar weken later liep ik de winkel in om te vragen of ze al een antwoord had.

Alle leveranciers krijgen dezelfde vraag
Niet alleen had ze het antwoord op mijn vraag, ze had ook met haar dochters de serie Genaaid gekeken. Ze was, net als ik, geraakt door de misstanden. En ze had meteen actie ondernomen! Alle leveranciers van haar gordijnen waren aangeschreven met de vraag waar de stoffen vandaan kwamen. Een aantal bedrijven had haar al geantwoord. Sommige bedrijfseigenaren hadden net als zij de serie teruggekeken, en hadden aangegeven hun collectie te gaan verbeteren. In haar collectie bleken een aantal leveranciers hun tijd al ver vooruit: ze waren ronduit ‘duurzaam’ te noemen.

Gordijnen uit de collectie verwijderd
Een aantal leveranciers gaven aan dat hun gordijnen uit lagelonenlanden kwamen, of bleven er heel vaag over. Gordijnen van deze leveranciers heeft Liesbeth uit haar assortiment gehaald. Iedere verkoper spreekt ze er nu op aan.

Mijn nieuwe gordijnen
Eerlijk is eerlijk, dit had ik niet verwacht! Dat een vraag zo’n groot effect zou hebben. Ik krijg een warm gevoel in mijn borst als ik naar mijn nieuwe gordijnen kijk. Ze zijn gemaakt van stoffen die het milieu niet vervuilden. En minstens zo belangrijk: Liesbeth heeft heel veel mensen aan het denken gezet, en ongetwijfeld heeft ze bedrijven ertoe aangezet grote stappen laten maken om het beter te gaan doen voor mens en milieu.

Dank je wel Liesbeth!

6 gedachten over “Gordijnen- of kledingindustrie… Eén pot nat!

  1. Wat een mooi verhaal! Nu is mijn vraag: van welk merk zijn je nieuwe gordijnen, en welke winkel ben je geweest? 😉 Wij zijn ook aan vervanging toe, en ook ik/ wij kopen bewust kleding, etc. Ik wacht je antwoord af. Dank je wel voor het delen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Hoi Angela, dank je wel! Er staat een link naar de winkel waar ik ze kocht, onder eigenaresse in de blog. Onder de link ronduit duurzaam staat de leverancier, By Tzum is het merk. Kobe gaat flink verduurzamen. Maar ik denk dat ook deze vraag stellen al helpt. Er zijn meer duurzame gordijnmerken!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s