De zonnegroet: meer dan een goed begin van mijn dag

Toen ik een jaar of tien geleden mijn eerste zonnegroet deed – met mijn vriendin Erna die yogadocent is – was ik er snel uit. Zonnegroeten zijn speciaal.

Een goed begin van de dag
Als ik ’s ochtends opsta, begin ik de dag graag met een zonnegroet. Ik word wakker, spring uit bed en voel m’n voeten op de grond. Ik strek me uit, adem in – bovenlijf omlaag, adem uit – grote stap naar achteren en handen op de grond, adem in… En zo verder, een paar keer de hele cyclus rond… En daarna een grote kop koffie! Beter kan ik de dag niet beginnen.

Spanning loslaten
Als ik aan het eind van een werkdag stijf achter mijn bureau vandaan kom – met soms een paar (in)spannende telefoongesprekken achter de rug – dan helpt een zonnegroet om alle spanning die in mijn lijf vast is gaan zitten, weer los te laten.

De aarde voelen in het hier en nu
Voor mij heeft de zonnegroet nog een andere betekenis. Hij helpt me het moment te ervaren. De wind langs mijn gezicht te voelen, of de warmte van de zon op mijn huid; de geur van de herfst te ruiken; het roodborstje te zien scharrelen op een takje. Daarom zijn mijn beste zonnegroeten gewoon buiten – en als het maar even kan, op blote voeten!

In de bergen, in het bos
Als ik op pad ben, kun je mij dus zomaar midden in een zonnegroet treffen. Tijdens een boswandeling of een wandeling in de bergen, op het strand, maar ook gewoon in het dorp op weg naar de supermarkt. Ik vind altijd wel een rustige plekje en er is altijd wel iets moois in dat moment.

Geluksmomenten
Soms kiekt mijn dochter een foto, zoals deze in de Alpen. Als ik die dan terugzie, ben ik in één tel terug op die plek. Ik had hier een pittige klim achter de rug, en op de top van bijna 3000 meter hoogte – even rekken en ontspannen met mijn zonnegroet. Wat een uitzicht, wat een frisse lucht…
Wat een geluk!

2 gedachten over “De zonnegroet: meer dan een goed begin van mijn dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s