Tegels eruit, groen erin!

Tegels eruit, groen erin… want elke tegel telt! Overal waar tegels liggen, kan het regenwater niet goed weg. Bovendien is het op plekken waar meer tegels zijn dan groen veel warmer. Én: bijen, vlinders en vogels komen er in het nauw. Het was duidelijk: mijn voortuin moest op de schop!

Geschikte planten voor bijen, vlinders en vogels
Mijn vriendin Sandra, die veel weet over vogelvriendelijke bomen en planten, gaf advies. Ze overlegde voor mij met haar buurman, die imker is. Voor de bijen en vlinders koos ik onder andere voor sedum, kattenstaart, clematis, steentijm en een paar vlinderstruikjes. Verder moest er groen komen met besjes waar vogels van houden, zoals hulst, ligusterstruiken en een krentenboompje.

Onkruid is een paradijs
Afgelopen voorjaar verplaatste ik twee Japanse esdoorns naar de achtertuin; dat was de eerste stap. Wachtend tot de tuinman tijd had, liet ik de bakken met rust. Daar waar de esdoorns stonden, groeiden herik, tarwe, koolzaad, boekweit… Ook kwamen er klaprozen tevoorschijn en bloeiden er een paar zonnebloemen. Die twee kleine onkruidbakken bleken een paradijs voor insecten en vogels! De vogels pikten van de tarwe en boekweit en namen, als ze er dan toch waren een verfrissend bad. De bijtjes genoten van de nectar van de bloemen.

Najaar: vijftien vierkante meters tegels eruit, groen erin!
In het najaar was het zover: ruim vijftien vierkante meters aan tegels maakten plaats voor struiken, bomen en planten. Inmiddels is de voortuin af. Ik geniet van roodborstjes, pimpelmeesjes  en koolmeesjes. Ze zitten graag in het krentenboompje en pikken uit de smulkopjes. De musjes eten de op de grond gevallen zaadjes op.
Oh, wat verheug ik me op het voorjaar als alles in bloei komt en ook de bijtjes van de tuin kunnen genieten!


Meer lezen over tegels eruit, groen erin?
Kijk eens op onderstaande webpagina’s voor inspiratie. Ken je een ander, goed initiatief? Laat het me weten dan voeg ik het toe.

  • Operatie steenbreek: over gemeentes die inwoners helpen natuurvriendelijke keuzes te maken.
  • Tegels eruit helpt inwoners in Amsterdam met het vergroenen van tuinen, veelal kosteloos.
  • In de Zaanstreek zijn er gemeentes waar je in het voorjaar een tegel kunt inleveren in ruil voor een vaste plant.

Zelf iets doen voor de bijen!

Een gedachte over “Tegels eruit, groen erin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s