Van oude trui naar nieuwe poncho

Mijn vriendin Sandra breit graag. Ze bood aan een mooie poncho voor me te maken. Ik mocht zelf een patroon en wol uitzoeken.

Milieuvervuilende kledingindustrie
Sinds ik naar de serie Genaaid keek – over de milieuvervuilende kledingindustrie – koop ik mijn kleding heel bewust (meestal tweedehands).

Genaaid liet zien dat voor de productie van stoffen bestrijdingsmiddelen worden ingezet die nuttige insecten doden en in het milieu belanden. Voor het kleuren ervan worden gevaarlijke chemische stoffen gebruikt, en die worden zó in de rivier geloosd. In dat water leeft niet veel meer…
Bovendien worden veel mensen die in de kledingindustrie werken – onder wie zelfs kinderen – uitgebuit. Voor hun lage loontje werken ze in gevaarlijke en zeer ongezonde omstandigheden.

De tranen liepen me regelmatig over de wangen tijdens het kijken naar deze serie. Ik kan geen kleding meer kopen afkomstig uit deze industrie. Maar wat ik hierboven vertel, geldt net zo goed voor veel soorten breigaren. Op zoek dus naar duurzame wol!

Garen gesponnen van oude kleding
Bij het Klokhuis zag ik een aflevering over hergebruik van oude kleding. Kapotte kleding, ingezameld via kledingbakken, wordt op kleur gesorteerd en daaruit wordt opnieuw draad gesponnen. Dat breigaren wilde ik voor mijn poncho. Helaas bleek deze draad alleen geschikt om machinaal mee te breien.

Een oude trui voor mijn verjaardag
Sandra kwam zelf met de oplossing. Op mijn verjaardag waaide ze aan. Behalve een prachtige vijgenboom, die we inmiddels samen hebben geplant, had ze nóg een verrassing voor me! Ze haalde een oude trui uit haar fietstas, die ze een jaar of dertig geleden zelf had gebreid. “Wat denk je hiervan, vind je de kleuren mooi? Dan haal ik haal hem uit en dan wordt dit je nieuwe poncho!”
Ik was sprakeloos!

De poncho is prachtig geworden, ik draag hem overal.
Dank je wel Sandra!
🙂

Op zoek naar duurzame breiwol?! Een paar tips:

Je kunt in de kringloopwinkel gaan kijken; daar worden vaak overtollige bolletjes ingeleverd.
Om bewustwording te creëren, kun je in de winkel waar je garen koopt, vragen waar die vandaan komt.

Een paar shops die biologische garens verkopen:

Zin gekregen om je eigen poncho te maken? Hier vind je mooie patronen.

4 gedachten over “Van oude trui naar nieuwe poncho

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s