Sushi in eigen bakjes

Gelukkig kom ik als vegetariër ook aan mijn trekken!

Plasticverpakkingen voor levensmiddelen zijn heel gebruikelijk, maar ze vormen een enorme aanslag op het milieu. Daar zijn gelukkig steeds meer mensen van doordrongen. Vanuit de levensmiddelenbranche worden geleidelijk aan alternatieven geboden: katoenen broodzakken bijvoorbeeld, of composteerbaar ‘plastic’… Maar iedereen kan ook zélf initiatieven nemen. En dat is nog leuk ook!

Stickers op mijn mouw
Als ik boodschappen doe, neem ik natuurlijk mijn eigen tas mee. Maar ook van ander verpakkingsmateriaal maak ik zo min mogelijk gebruik. Voor broodjes heb ik een eigen zak, en groenten en fruit gooi ik los in mijn tas. De weegschaalstickers plak ik dan op mijn mouw. De kassière bij de supermarkt is er inmiddels aan gewend dat ze een rij stickers op mijn arm mag scannen!

Afhaalsushi
Een van mijn lievelingsgerechten is sushi. Ook voor vegetariërs is sushi een heerlijk gerecht met vele mogelijkheden. Soms is het alleen zó fijn om er niet voor in de keuken te hoeven staan… Dan ga ik het halen bij de sushibar. De eerste keer keek de eigenares van de sushibar raar op toen ik mijn eigen bakjes op de toonbank zette. “Wil je de sushi hierin doen, dat scheelt weer plastic!” zei ik. Ze vulde mijn bakjes en ik kon thuis heerlijk genieten – zonder plasticafval. Benen languit op de bank, en bijna niets af te wassen.

Gember zelf inmaken
Inmiddels is iedereen in de sushibar eraan gewend en vragen ze zelf naar mijn bakjes als ik voor de toonbank sta. De ‘wegwerp’-eetstokjes die worden meegegeven met de sushi, zijn makkelijk af te wassen en opnieuw te gebruiken, ik hoef niet steeds nieuwe. En tegenwoordig maak ik mijn eigen gember in (met minder suiker), zodat ook de kleine plastic bakjes met gember niet meer mee hoeven. Gember staat gewoon in de kast op voorraad – in glazen potjes.

Alle kleine beetjes helpen…

Een gedachte over “Sushi in eigen bakjes

  1. Ha Kelly, beetje eind jaren 50 begin jaren 60 alles zat in glazen flessen en potjes zoals melk en limonade . Als we eens Chinees aten haalden, dan namen we zelf één of twee pannetjes mee. Er is vast een gulden middenweg te vinden. 👍👍👍

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s