De koningskaars

Laatst wandelde ik bij het vallen van de avond door het dorp op zoek naar uilen die op jacht gaan. Ineens viel mijn oog op een vreemde plant in de berm. De zachtgroene bladeren vormden een mooie rozet en ze voelden als vilt zo zacht.

En het is een…
Ik maakte er een foto van en appte die naar mijn vriend Anno. Hij weet veel over wat er groeit en bloeit. Maar deze plant kon hij zo een-twee-drie niet plaatsen. In mijn plantengids vond ik hem ook niet, en zelfs Google liet me in de steek!

… koningskaars!
Ik plaatste de foto in de Facebookgroep Tuindingen en daar kreeg ik al snel antwoord. Het bleek om een koningskaars te gaan, die wel twee meter hoog kan worden en prachtige toortsen met gele bloemen krijgt. Een plant die vooral in het droge duingebied groeit, maar hier zeldzaam is.

Er moet snel iets gebeuren!
Geen twijfel mogelijk dat de grasmaaier van de gemeente binnenkort een einde aan deze plant zou maken. Als ik wilde dat hij een kans had, moest er snel iets gebeuren!

Bij het licht van een prachtige zonsondergang stak ik de koningskaars voorzichtig uit. De aarde was hard en droog en er zaten grote stenen in de grond. Na een halfuur waren de wortels vrij, en kon ik de plant in een emmer vol met zijn eigen aarde mee naar huis sjouwen.

Een plek in de tuin
Twee dagen later plantten Anno en ik de koningskaars samen in zijn tuin. Hij had er een mooie plek voor vrijgemaakt. Nu is het slechts een kwestie van geduld tot de koningskaars groeit en bloeit…

3 gedachten over “De koningskaars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s