De 21-dagen-meditatie: Hoop in onzekere tijden

Al eerder schreef ik hoe de meditaties van Deepak Chopra me rust en stilte brengen. En juist in deze periode van wereldwijde onzekerheid door het coronavirus, waarin ikzelf een moeilijke beslissing nam en niet weet wat de toekomst me zal brengen, biedt Deepak Chopra een speciale 21-daagse aan.

Een warme deken
Al sinds 2014 volg ik de 21-dagen-meditaties. Deepak Chopra en Oprah Winfrey helpen hiermee mensen over de hele wereld om meer met zichzelf, met elkaar en met het universum in verbinding te komen. Voor mij voelt iedere meditatie als een warme deken.

Hoop in onzekere tijden
Deze keer kwam ik er pas achter dat er een 21-daagse was begonnen toen de sessies al bij dag achttien waren. Ik dacht: nou dan begin ik maar bij dag dertien. (Gewoonlijk is een meditatie vijf dagen lang te beluisteren.) Maar tot mijn blijdschap stonden alle dagen nog open. Ik ben meteen begonnen. Het thema is – heel toepasselijk – Hoop in onzekere tijden.

Hier en nu
De inleidende teksten van deze 21-daagse zijn prachtig. Ze gaan over dingen waar ik zelf mee worstel: over waarom veranderen zo moeilijk is; over compassie; over hier en nu leven. Hier en nu… Hier en nu is het enige dat echt telt. Het verleden is voorbij, de toekomst is er nog niet.

Vergeef jezelf
Op dag twintig ging de meditatie over vergeving. Ik dacht aan alle keren dat ik mensen had vergeven… en toen ineens drong de diepere betekenis tot me door.

Oprah zei: “Forgiveness is giving up the hope that the past could have been any different… You know and accept that, and accept and release.” – Vergeving is de hoop opgeven dat het verleden anders geweest had kunnen zijn… Je weet en accepteert dat, en accepteert en laat los.

Het gaat er niet alleen om dat we anderen vergeven, maar ook en vooral dat we onszelf vergeven. De tranen stroomden over mijn wangen. Ik was diep geraakt.

Lekker warm ingestopt worden
Inmiddels ben ik voor de tweede keer begonnen aan deze heel bijzondere 21-daagse van Deepak Chopra. Nóg een ronde van voelen, ervaren en lekker warm ingestopt worden…

Dank jullie wel, Deepak en Oprah!

2 gedachten over “De 21-dagen-meditatie: Hoop in onzekere tijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s