Tweede jaar van de bloemenweides

Vorig jaar zaaiden Sandra en ik twee bloemenweides in. Ze bloeiden prachtig tot diep in de herfst. Eind november maaide de gemeente ze af… en toen begon het grote wachten. Zouden ze in het voorjaar weer tot bloei komen zónder bijgezaaid te hoeven worden?

Droogte in het voorjaar
Net als vorig jaar – na het inzaaien van de bloemenweides – was de lente extreem droog. Al gauw kleurden de bloemenweides geel door het opkomende koolzaad. Maar tot eind april bleef het spannend of er meer soorten tot bloei zouden komen. Een paar fikse regenbuien brachten verlossing.

Kleurrijke verrassingen
De goudsbloemen waren de eerste bloemen samen met de slaapmutsjes. Daarna kwamen ook de klaprozen terug en inmiddels staat er al een enkele korenbloem. Iedere keer als ik langs het weitje loop, zoek ik naar nieuwe kleuren en vormen. En heel vaak wacht er een verrassing.

Tweejarige planten komen op
Het leuke is dat er nu weer nieuwe soorten bijkomen, onder andere judaspenning, vingerhoedskruid, duizendschoon en vergeet-mij-nietjes. Dit zijn tweejarige planten en die gaven in het eerste jaar nog geen bloemen. Ze fleuren de wei nu extra op.

Derde bloemenwei voor de bij!
Er is inmiddels een derde bloemenwei op komst. Bewoners van Amstelhoek vonden de bloemenweides in Wilnis zo leuk dat ze de gemeente ook om toestemming vroegen. Ze keurde het verzoek meteen goed, en hielp ook nu met het frezen van de grond. Begin mei is er een stuk van zeven hectare ingezaaid met hetzelfde mengsel als de bloemenweide in Wilnis.

Hier in de Ronde Venen komen de bijtjes niets te kort!

3 gedachten over “Tweede jaar van de bloemenweides

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s