Botanisch stoepkrijten: doe mee!

Met stoepkrijt schrijven mensen de namen van planten op fietspaden, op de stoep en op straat, daar waar de planten groeien. Botanisch stoepkrijten wordt het genoemd. Gewapend met een krijtje ging ook ik eropuit.

Kennis uitwisselen
Tijdens mijn hardlooprondje zag ik onder andere smeerwortel, herderstasje, fluitenkruid en witte dovenetel. Met mijn krijtje schreef ik de namen erbij. Onbekende planten en bloemen zette ik op de foto om later uit te zoeken wat het was.

Op een van de eerste rondjes raakte ik aan de praat met een geïnteresseerde oudere dame. ‘Weet u hoe deze heet?’ vroeg ze, wijzend naar een omhoogklimmend plantje met paarse bloemetjes. ‘Ja, dat is vogelwikke,’ antwoordde ik, terwijl ik dat erbij zette. Op mijn beurt wees ik naar een groene plant die er vlak naast groeide: ‘Weet u die dan misschien?’ Ik was al twee weken op zoek naar de naam van dat gekke groene ding zonder bloemen, met vertakkende, groene steeltjes. ‘Jawel, dat is heermoes, een erger onkruid bestaat er niet. Het is niet weg te krijgen!’

Eetbaar of giftig
Ik wil meer weten van een plant dan de naam alleen. Is hij eetbaar? Is hij giftig? Of juist geneeskrachtig? Zo kun je bijvoorbeeld de groene blaadjes van het herderstasje opbakken en eten als pijnboompitten. Van de taxus zijn alle onderdelen erg giftig – maar de taxus kan wél weer gebruikt worden als medicijn tegen bepaalde vormen van kanker.

Heermoes is magisch
Thuis ging ik op zoek naar informatie over heermoes. Heermoes blijkt oeroud te zijn – een plant die al vóór de ijstijd groeide. Juist op heel arme en zelfs vervuilde bodems gedijt hij goed. Hij is zelfs in staat om zware metalen uit de vervuilde grond op te nemen, daar waar andere planten doodgaan of niet eens ontkiemen. Voor mij is dit geen onverwoestbaar onkruid, maar een magische plant! Een plant die tijdloosheid zichtbaar maakt…

Botanisch stoepkrijten is érg leuk, ik kan het je van harte aanbevelen!

Een gedachte over “Botanisch stoepkrijten: doe mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s