Mijn pompoenen op landgoed Velhorst

De pompoenen liggen op het bankje als ik ze ophaal van landgoed Velhorst.

Op elke anderhalve vierkante meter grond wordt een ander groenten- of kruidengewas verbouwd. Tussen al die planten staan ook bloemen. Kruiden, bloemen en groenten door elkaar… goed voor de bijtjes en de natuur. Daar wil ik aan bijdragen! Het heet ‘pixelfarming’. Zo’n lapje grond van één meter vijftig bij één meter vijftig wordt ‘pixel’ genoemd.

Pixelfarming op landgoed Velhorst

Afgelopen maart gingen Winny en Arjen van Buuren op Landgoed Velhorst in de Achterhoek met pixelfarming aan de slag. Ze bestuderen de manier waarop gewassen groeien en elkaar stimuleren – of juist niet. Welke gewassen zet je dus naast elkaar, en welke niet? De komende jaren houden ze ook bij of het aantal insecten – en het aantal insectensoorten –  toeneemt als gevolg van deze vorm van verbouwen.

Natuurlijke bestuiving

Tussen de groenten en kruiden staan bloemen, en om het hele terrein heen staat een haag van zonnebloemen. Al die bloemen trekken bijtjes aan: die komen nectar en stuifmeel halen, en zorgen onderwijl voor de bestuiving…

Geen bestrijdingsmiddelen nodig dankzij de onkruidrobot

Een robot op zonne-energie rijdt tussen de planten door en haalt het onkruid ertussenuit. In de toekomst zal deze robot ook zaaien en oogsten. Dat gebeurt nu nog allemaal met de hand.

Mijn eigen pixel pachten

Ik ben laaiend enthousiast, en pacht meteen in maart twee pixels: een pixel pompoenen en een pixel uien. Wat er van mijn pixels geoogst wordt, is voor mij. Weggeven mag ook, dat kan ik na het oogsten beslissen. Mijn pompoenen krijgen bleekselderij, spruitjes en savooiekool als buren en aan de rand zonnebloemen.

Soep, lasagne… en zaadjes voor in de tuin!

Eind augustus krijg ik bericht van Winny: ik kan mijn pompoenen komen halen! Met eigen ogen zie ik op Landgoed Velhorst de bijen, de zonnebloemen, en de pompoenen naast de bleekselderij. Biologische groenten, zo van het land in de hand. Mijn pompoenen vinden hun weg naar de soep en de lasagne. Heerlijk! De zaden oogst en droog ik: die stop ik volgend jaar in mijn eigen tuin in de grond!

En natuurlijk pacht ik dan weer een paar pixels, want dit project verdient het om te groeien!

3 gedachten over “Mijn pompoenen op landgoed Velhorst

  1. Hi Kelly, je maakt me enthousiast met je verhaal. Ik ga ook eens kijken voor een pixel voor volgend jaar, maar pas het ook toe in mijn eigen tuin. Groetjes Tamara

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s