Vroege vogels in de Groene Jonker

Zaterdag, vier uur in de ochtend. Ik lig te draaien in mijn bed, door het open raam hoor ik de eerste vogels kwetteren. De slaap komt niet meer dus ik ga eruit voor een kop koffie en ontbijt. Ik voel – ik moet gewoon naar buiten!

Rust… maar geen stilte!

In het donker fiets ik naar natuurgebied de Groene Jonker. Het is nog heel fris, ik trek mijn muts wat verder over mijn oren. Een klein kwartiertje later zet ik mijn fiets tegen een boom en wandel het natuurgebied in. Er is geen mens, wat een rust. Nou ja… rust? Om me heen is het allesbehalve stil!

Ganzen en smientjes

De grauwe ganzen stijgen met veel kabaal massaal op uit de ochtendnevel voor hun eerste vliegronde. De smientjes dobberen gezellig kletsend in het water; dan schrikken ze ergens van en met een gezamenlijk wíéuw wíéuw wíéuw! vliegen ze op. Boven ze cirkelt een slechtvalk, speurend naar zijn eerste maaltje. Om me heen wordt het licht.

Cetti’s zanger

Dan hoor ik voor het eerst vandaag een onbekend geluid: een zingend gefluit. Ik blijf staan, beweeg mijn hoofd van links naar rechts om tussen de dichte lagen riet te kijken. Dan zie ik een silhouet en daar is ie: een klein bruin vogeltje. Het wipt net op een andere rietstengel en zingt weer verder. Het is een Cetti’s zanger. Verwonderd blijf ik staan luisteren tot hij verder vliegt.

Het ochtendconcert van de rietgors

Als ik door wandel, hoor ik nóg een nieuw geluid en weer tussen het riet. Na een poosje speuren heb ik geluk en zie ik waar het vandaan komt. Boven op een afgebroken rietstengel zit een klein kleurig vogeltje met oranjebruin- en zwartgestreepte vleugeltjes en een zwart kopje. Het is een rietgors. Ook die had ik nog niet eerder in levende lijve gezien of gehoord. Hij stoort zich niet aan mij en ik geniet van zijn ochtendconcert.

Koffie bij de warme kachel

Als ik na tweeënhalf uur struinen terugfiets, is mijn neus ijskoud en zijn mijn vingertoppen gevoelloos – ondanks de handschoenen. Maar wat was het een prachtige ochtend, en wat zal de hete koffie zo lekker smaken bij de warme kachel!

4 gedachten over “Vroege vogels in de Groene Jonker

  1. Hier in het bos van de week om half 9 in de mist en lichte regen was het na de tegenwoordige drukte ook eindelijk weer eens alleen de vogels en ik. Toen ik door het stuk Oerrrrspeelnatuur met tunnels terugliep, vlogen er 100 tot 200 vinken en mezen op. Sorry sorry sorry, riep ik. 😉 En gisterochtend wilde ik weer dat ik een verrekijker had meegenomen om vogels te kijken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s