Mijn kruidentuintje

Munt voor in de soep, salie voor de thee, bieslook voor in een sausje of bij de sla… ik loop mijn tuin in en knip af wat ik nodig heb. En het is niet alleen goed voor mij, maar ook voor de bijen en de vlinders – en voor het milieu!

Van alles wat

In de voortuin heb ik een grote houten bak met munt, peterselie, tijm, oregano en salie. Zo komen de slakken er niet zo gemakkelijk bij. In aparte potten staan basilicum en rozemarijn. Rozemarijn heeft minder water nodig dan de andere kruiden, en basilicum kan niet tegen de kou, dus die kan ik dan gemakkelijk weer binnen zetten.

Bieslook, kamille, dille en lavas groeien gewoon overal tussen de bloemen en planten, zo in de tuin. Lavas vind ik zo lekker zoutig, heerlijk in een pittige linzensoep!

Er is altijd wel iets dat bloeit

De kruiden komen niet op hetzelfde moment in bloei. Bieslook bijvoorbeeld bloeit al in het voorjaar, maar oregano en munt beginnen meestal eind juni. Zo is er altijd wel iets dat bloeit, en dat is een feest voor de bijen en de vlinders!

Drogen of invriezen voor de winter

Inmiddels heb ik een overvloed aan kruiden in de tuin. Hier en daar knip ik wat extra af en dat hang ik te drogen in de trapkast. Sommige kruiden, zoals peterselie en lavas, zijn weer gemakkelijk in te vriezen. Zo kan ik ook in de winter van de heerlijke smaken genieten.

De kruiden uit het koelvak in de supermarkt zul je mij niet zien kopen! Die komen vaak per vliegtuig uit Kenia, Marokko of Egypte – zéker in de winter. Bovendien zijn ze verpakt in plastic. En dat is allebei niet al te best voor het milieu.

Nee, geef mij maar de kruiden uit mijn eigen kruidentuintje… En dan is het nu tijd voor een kop kamillethee 🙂 !

2 gedachten over “Mijn kruidentuintje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s