Kunstgras – het zou verboden moeten zijn!

Languit lig ik in het koele gras, het zonnetje verwarmt mijn gezicht. De eerste paardenbloemen en madeliefjes staan in bloei en een paar bijtjes zoemen om mijn hoofd. Wanneer ik heel stil lig, komt de merel vlakbij en pikt een paar wormpjes uit de aarde onder het gras.

Overal zie ik de laatste tijd kunstgras. Erboven wordt het broeierig warm. Op blote voeten kan ik er niet op lopen, het is te heet en te ruw voor mijn voetzolen. Er groeien geen bloemen in en dus komen er geen bijtjes. En eronder ligt een dikke cementachtige laag zand zonder leven – geen wormen voor de wonderschone merel.

Plastic in het drinkwater

Door kunstgras komen er tonnen plastic in het water. Alleen al via de korrels die erop liggen (rubbergranulaat en TPE) die overal in de natuur terechtkomen, maar ook door de slijtage van het kunstgras zelf. En vergeet de vervuiling niet die komt kijken bij het productieproces en de verwerking van dit ‘gras’ wanneer het versleten is. De microplastics komen in slootwater, grondwater, zeewater, zuiveringswater… in het drinkwater van alles wat leeft.

We eten en ademen plastic

In alles wat we eten, zit inmiddels microplastic. Groenten en fruit groeien op een bodem die ermee vervuild is. Het zit als onzichtbare deeltjes in de lucht, net als roet. We ademen deze plastics dus ook nog eens in! Net als alle andere wezens op aarde.

De sloot is dood

Hoe snel plastic desastreus kan zijn voor het leven, zag ik gebeuren bij een voetbalveld waar ik vroeger dichtbij woonde. Ieder voorjaar en iedere zomer was het er feest: de kikkers kwaakten om het hardst in de slootjes rondom het veld! Maar zo’n tien jaar geleden werd het gras vervangen door kunstgras. In no time waren de kikkers verdwenen en met hen de reigers en de eenden. De sloot is dood. En dat is zo tot op de dag van vandaag.

Ik word er stil van

Kunstgras maakt me stil – stil van verdriet. Er worden allerlei voordelen aan toegeschreven: gebruiksgemak bij sporten, een onderhoudsarme tuin… Maar de aarde heeft er niets aan. Kunstgras is gif voor de aarde en alles wat er leeft. Reden genoeg om het nóóit meer te gebruiken.

Ik sta niet alleen. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, de Plastic Soup Foundation, Vogelbescherming, Partij voor de Dieren en legio andere personen en organisaties delen mijn zorgen. Deel jij ze ook? Spreek je in je gemeente uit tegen kunstgras en ondersteun zo het leven op aarde!

Een gedachte over “Kunstgras – het zou verboden moeten zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s