Ik maak zelf havermelk en bespaar vijf kilo afval per jaar!

De-vrolijke-koe-havermelk – want koemelk is voor het kalfje!

Plasticdeeltjes brengen de natuur en alle levende wezens ernstige schade toe. We eten, drinken en ademen zelfs plastic. Het is dus het beste om er zo min mogelijk van te gebruiken.

Zelf havermelk maken

Havermelk en notenmelk zijn heerlijk en veel beter voor het milieu dan koemelk. Bovendien kleeft er geen dierenleed aan plantaardige melk. Maar de verpakking ervan bevat wél plastic! Daarom besloot ik zelf havermelk te gaan maken. Het leuke is dat je deze melk helemaal naar je eigen smaak kunt samenstellen. Ik doe het bijvoorbeeld als volgt:

Ingrediënten
60 à 70 gram havermout
een snufje zout
1/2 theelepel gebroken lijnzaad
1 eetlepel hennepzaad
15 gram noten (cashewnoten of blanke amandelen)
1 liter water

Werkwijze
Kook het water en laat het afkoelen tot ongeveer 60 graden. Voeg er de andere ingrediënten aan toe, pureer het mengsel met de staafmixer en druk het daarna door een zeef. Giet de melk in een schone glazen fles en bewaar die in de koelkast. Het prutje dat in de zeef achterblijft, kun je gebruiken in havermoutpap, in een cakemengsel, of je voegt het bijvoorbeeld toe aan het beslag voor pannenkoeken of de bodem van een appeltaart. Als ik tijd heb, bak ik er heerlijke gemberkoeken mee. En als ik het echt even niet weet… dan vries ik het in voor een andere keer.

Variaties
Als je van zoete melk houdt, voeg je wat fijngesneden dadels toe of wat agavesiroop. Gebruik voor een romiger, dikkere variant melk wat extra havermout of een paar extra noten. Hennep- en lijnzaad zorgen voor het lichte schuimeffect. Experimenteer ermee! Is de melk wat te dik geworden, dan giet je er wat extra water bij.

Veganmilker
Zelf gebruik ik voor het mengen en het zeven de veganmilker. Die vind ik heel handig. Er zit een (digitaal) receptenboek bij waar zelfs in staat hoe plantaardige yoghurt maakt!

Ik bespaar vijf kilo verpakkingsmateriaal per jaar

Voor de grap heb ik een lege verpakking van de havermelk gewogen. Die weegt veertig gram. Ik gebruik twee tot drie liter per week – dat scheelt dus zo’n honderd tot honderdzestig verpakkingen per jaar. Dat komt neer op vier tot zesenhalve kilo verpakkingsmateriaal (karton en plastic) per jaar – alleen maar door het zelf maken van havermelk!

en meer!

Verder neem ik natuurlijk mijn eigen bakjes mee als ik levensmiddelen koop op de markt. Ik koop geen voorverpakte groente en fruit, en mijn plantaardige boter zit niet in een plastic kuipje maar in een ouderwets boterpapiertje. Alles wat ik niet gebruik aan plastic hoeft niet te worden gerecycled en het komt ook niet in de natuur terecht!

Een gedachte over “Ik maak zelf havermelk en bespaar vijf kilo afval per jaar!

  1. Wat een goede blog. Helaas ben ik overgevoelig voor avenin, dus kan ik het niet maken. Als je ooit een recept hebt zonder gluten of avenin….laat het me maar weten! Enne…met eigen bakjes ophalen bij de markt kan ik voor andere spullen wel doen. Gouden tip dis!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s