De boom die gered werd

De zomers worden alsmaar warmer. Daarom ben ik zo blij met de grote essen naast mijn huis. Ze geven veel schaduw en houden mijn huis koeler. Bomen zijn prachtig en essentieel voor de gezondheid van de aarde. Een zware storm in juni eiste honderden bomenlevens in Midden-Nederland. Dat was een zware slag. Toch was er een lichtpuntje…

Windhoos over ons huis
Net nadat ik naar bed was gegaan, begon het te waaien en sloeg het weer om. Het bliksemde en donderde en ineens hoorde ik een klap boven mijn hoofd tegen het dak, en toen nog een. Afgebroken takken van ‘onze’ essen, van wel anderhalve meter lang, waren de oorzaak. Ik keek naar buiten en zag de bomen heen en weer zwaaien en er vlogen grote takken door de hele straat. Het duurde hooguit een paar minuten en toen was het ergste alweer voorbij…

Op de fiets langs de ravage
De volgende ochtend was onze tuin bezaaid met boomtakken. Onderweg  naar mijn werk schrok ik pas echt. Het hele dorp lag vol met takken en hele bomen waren ontworteld. Ik slingerde met mijn fiets om de takken heen. Ik moest een paar keer afstappen en mijn fiets over een omgevallen boom heen te tillen. Over hele route naar Amsterdam was het een grote ravage…

Een zwarte dag voor de natuur
Overal lagen ze, de gesneuvelde reuzen. Aan het eind van de dag waren gemeentewerkers alweer hard aan het werk de bomen en de takken op te ruimen. Overal werd gezaagd… Het deed me pijn − het verlies van zoveel bomen. Sinds ik het boek Het verboren leven van bomen las, kan ik niet meer langs een omgezaagde boom fietsen zonder verdrietig te worden. Honderden bomen bleken die dag omgewaaid te zijn, een ware veldslag voor de natuur.

De omgewaaide perenboom
Er was ook een oude perenboom ontworteld in een tuin. Ik hoopte dat er vlug een nieuwe boom voor in de plaats zou komen. Maar toen ik er na het weekend langsfietste, stond de boom weer recht!? Gestut met een stevig stuk hout, en vastgesjord aan de gastank ernaast. Er lag een tuinslang naast om hem regelmatig water te kunnen geven.

Reddingsoperatie Gieser Wildeman
Toen ik foto’s maakte van de boom raakte ik aan de praat met zijn redder. De eigenaar vertelde dat hij meteen met vrienden en familie aan de slag was gegaan. De reddingsoperatie had uren geduurd. Hij had vier meter van de  lange takken afgezaagd om de boom überhaupt weer rechtop te krijgen. De Gieser Wildeman, was meer dan zestig jaar geleden geplant en hij vertelde vol trots over de heerlijke stoofperen die hij elk jaar oogstte van deze boom.

Voor elke omgewaaide boom een nieuwe?!
Ik hoop met heel mijn hart dat de volgende storm nog even op zich laat wachten, zodat de Gieser Wildeman de kans krijgt een stevig fundament te vormen.

Én ik hoop dat er voor elke omgewaaide boom snel een nieuwe wordt geplant. Want bomen zijn prachtig, maar bovenal onmisbaar voor de gezondheid van de aarde.

Een gedachte over “De boom die gered werd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s