Klimaatcrisis, uitputting van de aarde: ‘We moeten om!’ Deel III

In deel I legde ik uit waarom windmolenparken, zonneweiden en elektrische auto’s het klimaatprobleem niet zonder meer oplossen. In deel II kwam aan de orde dat overbevolking en economie met groei als uitgangspunt, de kern van het probleem zijn, in combinatie met onze hang naar luxe. Dan nu de vraag kunnen we nog terug?

Het tij keren

Om het tij te keren is het dus nodig om de bevolkingsgroei een halt toe te roepen, het economisch systeem te hervormen en een eind te maken aan onze afhankelijkheid van materie en luxe.

Bevolkingsafname
Dat wordt mogelijk als we mondiaal bereid zijn eerlijk te delen; als niet het ene deel van de wereld het andere deel leegrooft; als het wantrouwen tussen naties en culturen wordt opgeheven; als we met ons allen – met respect voor de aarde – de vruchten ervan plukken. Dán kunnen we met elkaar in gesprek gaan over het redden van de aarde – onder andere door minder kinderen te krijgen.

Circulaire economie
We zouden daarbij de economie (rap) moeten omvormen van een systeem gebaseerd op groei naar een circulair systeem: een systeem van gesloten kringlopen, waarin producten zolang mogelijk van nut zijn en waarin geen afval wordt gecreëerd. In een circulaire economie wordt zoveel mogelijk gedeeld, worden zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruikt, en komen benodigde materialen hoofdzakelijk uit recycling. Een afgedankte vliegtuigvleugel is dan geen afval, maar het futuristische dak van een nieuw gebouw… In een circulaire economie komt onze bedrijvigheid het leven op aarde juist ten goede – en leidt uiteindelijk tot herstel van het natuurlijk evenwicht.

Verlaging van de levensstandaard
Noodzakelijk hiervoor is dat we ons gaan realiseren dat materie en luxe uiteindelijk niet gelukkiger maken. Het huidige koopgedrag wordt vaak gedreven door gewoonte (bij een nieuw abonnement een nieuwe telefoon bijvoorbeeld) of verslaving, en het verdrijft vaak kortstondig een leegte in onszelf. Als we nu eens goed zouden kijken wat we allemaal niet écht nodig hebben, en dat dan vervolgens ook niet meer zouden aanschaffen… en in plaats daarvan het geluk gingen zoeken in onszelf…

Simpelweg voelen waar je echt blij van wordt en daar je energie insteken. Dat zijn meestal eenvoudige dingen: de warmte van de zon op je gezicht; de geur van het bos na een regenbui; een arm om je heen; een prachtige zonsondergang; de stilte in je hoofd als je even stopt met je dagelijkse bezigheden, bewust ademt en alle spanning in je lijf voelt en loslaat…

Al het andere is dweilen met de kraan open

In mijn opinie zijn bevolkingsafname, omvorming van het economisch stelsel en verlaging van de levensstandaard voorwaarden voor het oplossen van het klimaatprobleem en het redden van de aarde. Daarbij is het noodzakelijk dat íédereen zijn verantwoordelijkheid neemt! Als de wereldleiders dít nu eens zouden gaan bespreken in een klimaattop…

Al het andere, hoe goed bedoeld en zinvol ook, blijft dweilen met de kraan open.

2 gedachten over “Klimaatcrisis, uitputting van de aarde: ‘We moeten om!’ Deel III

  1. Ha Kelly, met een aantal dingen ben ik het eens. Alleen kinderen moeten gewoon ( gewenst zijn) geboren worden zodat die ook kunnen genieten van deze mooie aarde. 🌻 met z’n allen komen we er wel uit. En luxe is best fijn mits je er zorgvuldig mee omgaat. En gelukkig zijn er steeds meer mensen bewust bezig met een leefbare toekomst .🍀💛🍄💚. Ook de regeringen buiten Nederland 🇳🇱 zien het belang en treffen maatregelen om het tij te keren. Erg mooi en duidelijk geschreven. 👍.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s