Duurzaam koken? Ik zeg: ‘Doen!’

Laatst woonde ik een uitzending van Kassa bij. In de uitzending kookte Pierre Wind met het thema: ‘Koken uit de kliko’. Het publiek mocht alles proeven, zo ook ik… En eerlijk is eerlijk, hij had een wereldtip!

Water aan de kook, het gas eraf!
Pierre Wind doet zijn naam eer aan in de uitzending: als een ware wervelwind staat hij te koken. Hij kookt pasta die hij heel duurzaam zelf maakt, met een eitje, meel en water. Op deze manier gebruikt hij veel minder verpakkingen. De pasta gaat in de pan, hij brengt het water aan de kook… en zodra het kookt, gaat het gas eraf. Na de gebruikelijke kooktijd is de pasta gaar! Ook niet-zelfgemaakte pasta kan je zonder gas garen.

Hij adviseert voor eieren die je hard wilt koken hetzelfde. Je doet de eieren in de pan, brengt het water aan de kook, en zodra het water kookt zet je de kookplaat af. Je laat het ei garen in de pan met de deksel erop… Normaal heb je in zes minuten een hardgekookt ei – nu in acht.

Ik dacht: wat een wereldtip, dit had ik eerder willen weten!

Zelf experimenteren in de keuken
Meteen de volgende dag ga ik aan de slag met spaghetti. Die moet normaal gezien tien minuten koken. Spaghetti in de pan, water aan de kook, kookplaat uit… en ja hoor, tien minuten later is mijn spaghetti gewoon gaar! Op jaarbasis is dit een enórme energiebesparing!

De dag erna kook ik op dezelfde manier rijst. Acht minuten wachten met de deksel op de pan… en gaar is mijn rijst!

Niet in de kliko maar in de pan
Pierre had nog meer leuke en duurzame tips. Hij maakte bijvoorbeeld een heerlijk gerecht van het blad van bloemkool… En de stronk van de broccoli gooit hij in de soep! Dit zijn meestal de delen van groente die in de groene kliko worden gegooid. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk gewoon de uitzending terug, en laat je inspireren…

4 gedachten over “Duurzaam koken? Ik zeg: ‘Doen!’

    1. Ja! Gewoon uitproberen. Ik doe t nu ook bij groenten en aardappels. Werkt ook prima… en als je aardappels na 20 minuten toch nog iets te stevig zijn, wacht je wat langer… Of je brengt ze nog een keer aan de kook en zet t gas weer af.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s