Nieuwe vogelburen-avonturen deel 2: Het ringmussenjong

De vorige keer vertelde ik hoe de ringmussen de pimpelmezen en de koolmezen verjoegen en de nestkast in gebruik namen. Een van de ringmussenkinderen belandde tussen de kaken van mijn kat Muffin. We redden de mus en stopten hem – op hoop van zegen – terug in het nest.

De anderen vliegen uit

Een uurtje na het terugzetten van de mus, drink ik mijn koffie in de tuin. Ik houd het nest in de gaten, want ik wil weten of het allemaal wel goed gaat. Als het musje doodgaat in het nest, krijgen de ouders hem er natuurlijk nooit uit. En wat vinden de andere jongen van zo’n situatie…

Dan zie ik een mussenhoofdje in de opening verschijnen. Het is een van de andere jongen. Met grote snelheid verlaat hij het nest en vliegt dwars over mijn hoofd de bosjes in. Een van de ouders, die in de boom ernaast zat, vliegt er meteen achteraan. Dan wordt het stil in het nest. Zijn ze allemaal al uitgevlogen? Ligt het onfortuinlijke jong dood op de bodem?

Het mussenjong vliegt uit

Om een uur of drie kijk ik weer naar buiten. Ineens fladdert er een musje onhandig voor het raam langs en landt voor de tuindeur op de grond. Een van de ouders zit op de schutting naast de tuindeur en moedigt het jong aan. De kleine mus piept, hipt en fladdert, maar er zijn geen struiken waar hij in kan vliegen naast de schutting. Hij zit klem in de situatie. Zijn rechter vleugel heeft een veer met een deuk…

Ik open de tuindeur op een kiertje en wurm me erdoorheen. Ik pak de jonge mus voorzichtig op en zet hem op het dak van het houthok. Eerst wil hij niet van mijn hand af, hij klemt zijn pootjes om mijn wijsvinger. Maar dan besluit hij toch te vertrekken en gaat hij de bosjes in – net als de rest. De grote mus suist langs mijn oor achter hem aan.

Derde leg

Inmiddels is het ringmussenkoppel met zijn derde leg begonnen. Het nest werd weer schoongemaakt en aangevuld met verse veertjes en plukjes droog gras. Er werd gesekst in de bomen en op het dak van het nest, en het vrouwtje zit alweer te broeden. Elke ochtend als ik uit mijn raam kijk, zit het mannetje wel even op het groene dakje op de uitkijk. Hij heeft de belangrijke taak zijn broedende vrouwtje te voeden.

Een ding is zeker: als de jongen weer groot genoeg zijn om uit te vliegen, krijgt mijn kat Muffin huisarrest!

Een gedachte over “Nieuwe vogelburen-avonturen deel 2: Het ringmussenjong

  1. Groot gelijk van dat huis arrest want het had ook anders kunnen aflopen en wat was ik blij dat het musje uiteindelijk toch is weggevlogen. En men zegt altijd dat ze terug komen waar ze geboren zijn, dus wellicht zie je hen een andermaal weer terug. Weer graag gelezen. Wens je nog fijne voortzetting van deze dag.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s