Nazaten van de reuzezonnebloem

Daar zijn ze dan de nazaten van de reuzezonnebloem. Afgelopen lente zaaiden vrienden, familie en volgers uit heel Nederland zaadjes van deze bloem. Deze maand stuurden veel mensen hun foto’s op. In de fotocollage hierboven zie je er een aantal.

Hoe zat het ook al weer
In 2018 zaaide ik – illegaal – zonnebloemen in de gemeentetuin. De meesten werden door gemeentewerkers weg geschoffeld, maar een van de zonnebloemen groeide uit tot een reuzezonnebloem. Deze prachtige bloem bloeide tot in oktober en er zaten ontzettend veel bloemen in. Mijn vriendin noemde het terecht de zonnebloemenboom.

Zaadjes oogsten en uitdelen
Aan het eind van de bloeitijd oogstte ik zaden van een aantal van de bloemen. De rest van de zaden werd lekker opgepeuzeld door vogels. De gedroogde zaadjes deed ik in zakjes en deelde ik begin dit jaar uit. Het doel: zoveel mogelijk zonnebloemen in Nederland!

Elke bloem is anders
Zoals je ziet zijn ze allemaal uniek, de zonnebloemen. Sommige bleven klein, anderen hoog en smal en er waren er ook bij die op de reuzezonnebloem van vorig jaar leken. De zonnebloem in de bloemenwei had ook meerdere bloemen in de top en was een echt pronkstuk tussen alle andere bloemen.

Deel je foto op de Facebookpagina en oogst de zaden
Heb jij nog mooie foto’s van je reuzezonnebloem, of van een andere prachtige zonnebloem. Deel die dan op de facebookpagina van de Natuur in met Kelly onder dit verhaal. En verzamel – net als ik – de zaadjes van je zonnebloemen, droog ze en zaai ze volgend voorjaar weer in je tuin. Zo komen er steeds meer gezellige zonnebloemen bij. En dat is – behalve  mooi – ook nog eens goed voor de bij!

3 gedachten over “Nazaten van de reuzezonnebloem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s