Reuzezonnebloemen zaaien!

Zonnebloemzaadjes reuzezonnebloem

Het kan weer: zonnebloemen zaaien! In mijn eigen tuin, maar ook in kale bermen en natuurlijk in de gemeentetuin. Vorig jaar groeide een van de door mij gezaaide zonnebloemen uit tot een reuzezonnebloem. Een vriendin merkte op: ‘Kelly, dat is meer een boom, een zonnebloemenboom.’ Inderdaad, zo groot was deze zonnebloem, met zoveel zijtakken en zo ongelofelijk veel bloemen…

Zaadjes oogsten
De bijen hebben lang plezier gehad van deze zonnebloemenboom. Tot in oktober bloeiden er nog bloemen aan. Daarna zijn meeste zaden heerlijk door de vogels opgegeten. Toen in september de eerste bloemen uitgebloeid raakten, heb ik er een paar van de stengels afgeknipt en gedroogd. Het leek me zo gaaf om te zien hoe de zaden zouden uitgroeien… Zouden dit ook van die reuzezonnebloemen worden?

Nazaten van de reuzezonnebloem
Doordat er zoveel leuke reacties kwamen op de blog van de zonnebloem, kreeg ik een idee: waarom geef ik de zaadjes niet gewoon weg? Inmiddels hebben buren, familieleden, vrienden en kennissen al zaadjes. Zo worden er overal in Nederland zonnebloemen gezaaid en helpen we met ons allen de bijen. Wil jij ook zaadjes van deze reuzezonnebloem? Laat het me weten. Maar wacht niet te lang: op is op!

Zonnebloemenfoto’s delen
Als je in juli, augustus en september geniet van je prachtige zonnebloem, stuur me dan een foto: dan deel ik die in de blog! Dan kunnen we straks met z’n allen genieten van de nazaten van de reuzezonnebloem!

Tips bij het zaaien
Stop de zaden in losse aarde, een paar centimeter diep in de grond: dan eten de vogels ze niet op. Let erop dat slakken de blaadjes niet opeten als de zaden net ontkiemd zijn. Als je de zonnebloemen in eerste instantie in een pot zet, voorkom je dat! Bij het overplanten in de volle grond breken de stengels gemakkelijk, houd hier even rekening mee.

En last but not least: plant ze op een zonnige plek die goede beschutting biedt tegen de harde wind. Veel plezier!

2 gedachten over “Reuzezonnebloemen zaaien!

  1. Dank voor de nazaadjes Kelly! Tip: een afgeknipte plastic fles, van bv sinaasappelsap, om het jonge plantje zetten. Beetje vaseline oid aan de bovenzijde en geen slak komt erbij. En volgend jaar gebruik je dat doorzichtige omhulsel gewoon opnieuw. 🌻

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s