Mottenkruid duikt op in de niet-gemaaide bermen

Sinds een paar jaar heeft onze gemeente een selectief maaibeleid. Dat houdt in dat er zo min mogelijk gemaaid wordt, op plaatsen waar dat kan. Zo krijgen bermen de kans in bloei te komen en in bloei te blijven. Dit om de terugloop van het aantal insecten tegen te gaan. Maar het heeft meer voordelen, zo blijkt…

Selectief maaibeleid helpt insecten én de mens
Het selectief maaien van bermen is goed voor vlinders, bijen en andere insecten. Ze krijgen zo meer leefruimte en hoeven minder ver te vliegen om aan voedsel te komen. Dit is niet alleen goed voor de insecten zelf, maar ook voor de mens: want zonder insecten is er geen leven op aarde mogelijk! Insecten zijn onderdeel van de voedselpiramide en bestuiven bloemen, planten en bomen. Zonder die bestuiving zou er nauwelijks iets groeien.

Goed voor de lokale biodiversiteit
Als er minder gemaaid wordt, krijgen meer struiken en bloemen de kans zich te ontwikkelen. Het zou zomaar kunnen dat er planten of bloemen gaan groeien die we niet eerder in de omgeving zagen. Dat is goed voor de lokale biodiversiteit. Mijn vriendin Sandra en ik zagen het met eigen ogen!

Mottenkruid in de berm
Onderweg naar ons werk fietsen Sandra en ik langs niet-gemaaide bermen. Wie schetst onze verbazing toen we ineens onbekende witte bloemen zagen! We maakten foto’s en mijn vriendin ging ermee aan de slag. Een dag later appte ze: ‘Het is mottenkruid: vrij zeldzaam, zeker in deze regio.’

Elke tegel telt!
Het selectieve maaibeleid van de gemeente is een goede stap om de biodiversiteit te stimuleren. Maar er is meer nodig om de insecten te redden: je kunt zelf ook wat doen, bijvoorbeeld in je eigen tuin! Haal wat tegels uit je tuin, en plant er bloemen, struiken of bomen voor terug. Elke tegel telt!

3 gedachten over “Mottenkruid duikt op in de niet-gemaaide bermen

  1. In Amsterdam West helpen we iedereen die zijn tuin wil ont-tegelen en vergroenen. Gewoon… omdat het beter is voor de stad (minder hittestress, minder wateroverlast), beter voor de ecologie en beter voor bewoners. 🌸🌱💦🐝🐞🌳👍🏻💚

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s