Bijen vinden hun weg naar de bloemenwei!

Er zijn te weinig wilde bloemen en daardoor hebben de bijen het zwaar. Daarom zaaide ik begin april, met hulp van mijn vriendin Sandra en van de gemeente, een bloemenwei in. Het werd een spannende tijd: na de eerste regenbui bleef het lang droog en zonnig. Het leek erop dat het project zou mislukken…

De voorspelde buien bleven uit
Het was allemaal strak gepland. Het frezen en het inzaaien gebeurde precies op het moment dat er fikse regenbuien op buienradar waren voorspeld. En inderdaad, een uurtje na het zaaien regende het volop. De voor de week daarna voorspelde buien bleven echter uit. En de vier weken die volgden, waren kurkdroog. Ik maakte me zorgen…

Nóg een bloemenwei
Toch hielden Sandra en ik de moed erin. We hadden paaltjes over, en achter het huis van Sandra was nóg een stuk grond geschikt om bloemen te zaaien. Zij kreeg toestemming van de gemeente om ook daar te gaan zaaien, en ook hier hielp de gemeente met het frezen van de grond. We bestelden meer zaad en begin mei zaaiden we de tweede bloemenwei in. Het plensde twee dagen en we juichten de regen toe. Deze buien zorgden ervoor dat er wat begon te groeien in het eerste weitje.

Heerlijke plensbuien!
Maar op die natte start van mei volgde een kurkdroge periode van ruim drie weken. Wat was ik blij dat het de afgelopen dagen zo overvloedig plensde! Toen ik drie weken geleden langs de bloemenweide liep, zag ik tot mijn verrassing dat er niet alleen koolzaad bloeit, maar inmiddels ook goudsbloemen en klaversoorten. En ook de reuzezonnebloemen groeien goed!

De eerste bijen!
Ik legde de eerste bloemen op de foto vast – en toen zag ik ze: de eerste bijen! Ik maakte een rondedans van blijdschap. WOW! Het is gelukt, de bijen hebben de aanvliegroute naar de weide al gevonden – en er komen nog véél meer bloemen!

Inmiddels komen er honderden bijen van allerlei soorten, stuifmeel halen in de bloemenwei. Ik loop er elke dag wel even heen om te genieten van de prachtige bloemen en het gegons van de bijen. 🙂


Nieuwsgierig geworden? Deze bloemen zag ik tot nu toe: klaprozen, korenbloemen, goudsbloemen, koolzaad, knoopkruid, gipskruid, slaapmutsjes, bijenvoer, cosmea, kamille, duizendblad en zonnebloemen!
Ze komen van deze zaadmix!

Wil je de bijen helpen: zaai bloemen en maak je eigen bijenhotel!

8 gedachten over “Bijen vinden hun weg naar de bloemenwei!

  1. Geweldig dat je bloemen het zo goed doen. De afgelopen 5 dagen heb ik gewandeld in het oosten (stuk trekvogelpad tussen Zutphen en Rhenen) en daar kwamen we ook een aantal ws ook ingezaaide stukken berm tegen, hartstikke leuk

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s